05 Lut

Jak przechowywać chleb?

Kupiliśmy chleb, ale nie jesteśmy w stanie zjeść go całego od razu. Jak zatem go przechowywać, by zachował świeżość i nie zepsuł się? Jak długo chleby powinny zachowywać świeżość?

Odpowiedź na te pytania wcale nie jest prosta.

Co gospodyni, to inny sposób na zarządzanie kuchnią. Tak też każdy rodzaj chleba ma inny czas zachowania świeżości. Im więcej mąki żytniej i otrąb w chlebie, tym dłużej pieczywo zachowuje świeżość. Chleb pszenny z oczyszczonej mąki pszennej (taki z piekarni) już po 2 dniach jest czerstwy, chleb mieszany, pszenno-żytni po 5 dniach, chleby czysto żytnie mają trwałość do 7 dni, a chleb żytni z dodatkiem otrąb nawet do 10 dni.

Oto kilka sprawdzonych sposobów na znalezienie miejsca dla twojego chleba!

Poza włożeniem chleba do zamrażarki z dopiskiem „na potem” istnieje kilka sposobów na przechowywanie pieczywa tak, by jak najdłużej był on świeży i smaczny. Poza tym, po odmrożeniu chleb należy szybko zjeść, ponieważ zamrożona woda zawarta w pieczywie, po rozmrożeniu bardzo szybko z niego ulatuje i ostatecznie chleb nie jest taki, jaki być powinien.

Przede wszystkim, chleba NIE należy trzymać w folii, ponieważ jest tam zbyt ciepło, co tylko przyspiesza proces pleśnienia. Jeśli już musisz zostawić go w folii, zrób dziurki, aby chleb mógł oddychać. Proces czerstwienia zachodzi w niskich temperaturach, NIE jest więc wskazane przechowywanie pieczywa w lodówce.

To więc jak?

Prostym, tanim a przede wszystkim wypróbowanym przez nasze babcie sposobem na świeży chleb były lniane worki lub ręczniczki! Pamiętaj, że proste pomysły są najlepsze i, że może czasem warto sobie o nich przypomnieć…

Chleb można także przełożyć do drewnianego lub plastikowego chlebaka (choć i tu ze względu na dużą rotację powietrza, potrzebne będzie wsparcie lnianej tkaniny), czy papierowej torby. Nowością w kuchni może być także gliniany garnek z pokrywką – niestety, oferowane garnki gliniane wydają się dość dużą inwestycją.Pora na zmiany? Chcesz lepiej zadbać o podstawowy produkt, jakim jest chleb w kuchni i nie marnotrawić już więcej żywności? Przemyśl podane wyżej sposoby przechowywania, bo jesteś nie tylko tym, czym jesz, ale i jak to przechowujesz.

Pora na zmiany? Chcesz lepiej zadbać o podstawowy produkt, jakim jest chleb w kuchni i nie marnotrawić już więcej żywności? Przemyśl podane wyżej sposoby przechowywania, bo jesteś nie tylko tym, czym jesz, ale i jak to przechowujesz.
Jeśli w twoim domu widzisz oznaki nieprawidłowo przechowywanego chleba, wypróbuj jeden z wspomnianych wyżej sposobów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook