04 Kwi

Pieczemy chleb! Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie żytnim, który zwyciężczyni konkursu dostała od przyjaciółki.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1kg mąki pszennej
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka pestek (dynia, słonecznik)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki zakwasu/zaczynu
  • ok. 1 l ciepłej wody
  • łyżka soli

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (ok. 15 minut) i ciasto przełożyć do foremek (2 keksówek) do 2/3 wysokości. Zostawić na 8 godzin do wyrośnięcia przykryte ściereczką (najlepiej oczywiście lnianą 😉 ).
Jak wyrośnie wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny w temperaturze 200o C.

Wystudzić i zajadać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook