04 Kwi

Pieczemy chleb! Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki , ale zwyciężczyni konkursu z ulicaekologiczna.pl go trochę zmodyfikowała – chleb wychodzi lepszy, gdy doda się więcej mąki żytniej.

Dużą zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba dzień wcześniej przygotowywać zaczynu!

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 300 ml wody
  • 150 g zakwasu żytniego

[Jak zrobić zakwas? Pół szklanki mąki żytniej zmieszać z pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody, odstawić w ciepłe miejsce, wymieszać drewnianą łyżką, przez kolejne dwa dni dodawać tyle samo mąki i wody – trzeciego dnia zakwas jest gotowy.]

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki, miksujemy przez 7-8 minut. Robimy 10 minut przerwy, po czym znów miksujemy, tym razem przez 5 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przekładamy je na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (np. używa się typowej „keksówki”). Na wierzch sypiemy różne ziarna (można też ciasto posmarować jajkiem, by się lepiej trzymały). Odstawiamy, aby urosło (pół godziny do godziny, w zależności od tego, jak urosło wcześniej – powinno wypełnić cała blaszkę) i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 220 stopni, aż się zarumieni.

Po upieczeniu trzeba od razu wyjąć z blaszki – inaczej chleb robi się wilgotny.

Zwyciężczyni dodała swoje pomysły i dlatego ten przepis przypadł mi tak do gustu, bo cenię inwencję własną 🙂 Pani wyrabia ciasto w maszynie do chleba, ponieważ trwa to szybciej. Wkłada najpierw mokre, potem suche składniki, a na końcu drożdże i ustawia program do wyrabiania ciasta. Potem przekłada ciasto na blachę do ponownego wyrośnięcia i dalej postępuje tak, jak opisała wyżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook