06 Lis

Patenty na świeże pieczywo – gdzie przechowywać chleb?

świeży chleb

W związku ze zwiększającą się świadomością ekologiczną, zaczynamy przywiązywać szczególną uwagę do tego, w czym i w jaki sposób przechowujemy żywność. Dbałość o warunki odpowiednie dla utrzymania świeżości produktów spożywczych powinna dotyczyć zwłaszcza pieczywa, które jest podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Co zrobić, aby chleb się nie wysuszał, a także nie pleśniał? Przeczytaj i poznaj skuteczne sposoby.

Świeże pieczywo – jak najczęściej je przechowujemy?

Zdecydowana większość osób dokonując zakupu pieczywa, pakuje je w foliowe worki, a następnie przetrzymuje w tym samym materiale aż do całkowitego spożycia chleba. Niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, że plastikowe siatki mogą wpływać na pojawienie się niepożądanej wilgoci. Zaparowanie wnętrza foliówki tworzy z kolei doskonałe warunki do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni. Co równie istotne, plastikowe jednorazówki są niezwykle groźne dla środowiska naturalnego, dlatego powinno się całkowicie zrezygnować z ich użytkowania. W polskich domach pieczywo często przechowuje się także w drewnianych lub metalowych chlebakach. Choć są one znacznie lepszym miejsce dla chleba niż siatki, nieprawidłowo oraz nieregularnie czyszczone stają się siedliskiem wielu bakterii. Wbrew pozorom, równie popularna metoda polegająca na trzymaniu pieczywa w lodówce wcale nie zachowuje jego świeżości, lecz podobnie jak w przypadku folii, przyczynia się do powstawania pleśni.

Aby zachować smak chleba

Sprawdzonymi i efektywnymi sposobami, dzięki którym przepyszny smak chleba utrzyma się znacznie dłużej są między innymi mrożenie oraz zawinięcie chleba w pergamin lub materiałową ściereczkę. Pierwsza z wymienionych metod świetnie sprawdza się wtedy, gdy bochenek ma nam wystarczyć na kilka dni. Aby prawidłowo zamrozić pieczywo, warto najpierw podzielić chleb, tak aby otrzymać równe porcje. Jeśli będziemy je systematycznie zjadać, unikniemy wysuszenia pieczywa, a także jego marnotrawstwa. Wyciągnięte z zamrażarki kromki można bez problemu szybko przygotować do spożycia, na przykład używając tostera. W celu zachowania świeżości chleba korzystne będzie także jego zabezpieczenie za pomocą pergaminu lub ściereczki. Materiały te mogą w pewnym stopniu zapobiec wysuszeniu oraz zaparzeniu się pieczywa.

Naturalna ochrona pieczywa

Doskonałym rozwiązaniem, umożliwiającym bezpieczne przechowywanie pieczywa każdego dnia jest zakup w pełni ekologicznych, a zarazem designerskich, lnianych worków. Do ich wyprodukowania użyto najwyższej jakości, naturalnego lnu. Dzięki temu, we wnętrzu podłużnego worka na chleb powstaje antybakteryjne środowisko, które zapobiega rozwojowi pleśni i innych niebezpiecznych dla zdrowia grzybów. Dodatkowo, trzeba zauważyć, że lniane worki chronią jednocześnie pieczywo przed wysuszeniem, ponieważ ich struktura zapewnia umiarkowaną wilgotność. Wszystkie prezentowane modele pokrowców do chleba odznaczają się minimalistycznym stylem eko, pasującym do aranżacji każdej kuchni. Niektóre z nich zostały również ozdobione delikatną, białą koronką, nadającą workom niepowtarzalny, oryginalny charakter. Świetne rozwiązanie, pozwalające przedłużyć świeżość pieczywa stanowi ponadto zakup solidnych drewnianych chlebaków lub równie trwałych pojemników wykonanych z bambusa. Warto postawić także na ciekawe połączenie wikliny oraz wspomnianego wcześniej lnu, tworzące praktyczne oraz niezwykle starannie wykonane chlebaki z koszyczkiem.

Aby cieszyć się smacznym i chrupiącym chlebem, warto wybrać dla siebie praktyczny, lniany worek wykonany wyłącznie z naturalnych materiałów. Pozwoli on bowiem odpowiednio ochronić pieczywo przed szkodliwym działaniem wilgoci, a jednocześnie nadmiernemu wysuszeniu. Ekologiczny worek do chleba z pewnością stanie się również niebanalną dekoracją kuchennego wystroju.

Facebook